ChatAmsterdam! Eindelijk minder taalfouten in de Stopera!
Hoogst merkwaardig dagje weer ten kantore van Tekst & Uitleg: mijn fantasie sloeg op hol, waarna Rutger Groot Wassink mij bedankte voor het introduceren van de adembelasting.
Telegraaf 8 mei
Aanzienlijk vaker dan gewenst ontvang ik, zowel digitaal als per post, mededelingen van de gemeente Amsterdam. Steeds weer bekruipt mij daarbij het vermoeden dat de pen waarmee ze zijn geschreven uitsluitend in een wokistisch inktpotje is gedoopt. Het aantal mails en brieven waaruit de geur van een plukze-aanpak opstijgt is daarnaast veruit in de meerderheid. Zo ongeveer het enige wat nog ontbreekt is een gemeentelijke aanslag adembelasting en…
Hee, daar rinkelt plots de telefoon.
„Dag ouwe reus, Rut hier.”
„Rut? Welke Rut? Rutger Bregman? Sorry, geen tijd, er zijn al genoeg dominees. Of bent u soms van Rutgers, dat expertisecentrum seksualiteit? Dan moet ik u erop wijzen dat ik 104 jaar oud ben. Ik sla weleens een dagje over tegenwoordig, bedoel ik.”
„Nee joh, ik ben Rutger Groot Wassink en ik wil je bedanken.”
„Waarvoor nou weer?”
„Voor het introduceren van de adembelasting. Het schoonhouden van de lucht boven Amsterdam kost een vermogen en we moeten die tien miljard gemeentelijke schuld toch op een of andere manier aflossen, uiteraard op inkomensafhankelijke wijze. Dank, dank, dank!”
Voordat ik weer ophang zeg ik tegen de tweede loco-burgemeester van ons hoofdgehucht dat ik als bedenker van deze nieuwe vorm van burgertje-pesten op een stevige korting bij de eerste aanslag reken, waarna ik mij andermaal over dit stukje buig.
Waarom wilde ik het ook alweer schrijven? O ja, dankzij het opzienbarende nieuws dat Amsterdam voor zijn ambtenaren een eigen AI-assistent heeft ontwikkeld, genaamd ChatAmsterdam. Het vehikel is van twee filterlagen voorzien: het prompt-filter van Microsoft dat zaken als discriminatie en misbruik blokkeert, alsmede eentje van de gemeente zelf, waarmee het gebruik van gevoelige data en bijvoorbeeld etnische profilering worden gecheckt.
Voor de gein vroeg ik zojuist aan de openbare AI-assistent Gemini om een kort kritisch stukje over het functioneren van Femke Halsema als eerste burger van 020 te componeren.
Het antwoord kwam binnen vijf seconden: „Femke Halsema's burgemeesterschap van Amsterdam kenmerkt zich door ambivalentie. Haar progressieve idealen botsen soms met de complexe realiteit van de stad. Incidenten zoals de demonstratie op de Dam en de reactie op de rellen in de Nieuwmarkt tonen een aarzelende aanpak. Critici wijzen op een gebrek aan daadkracht en een soms naïeve benadering van veiligheid en handhaving.”
Iets zegt mij dat de gemeentelijke functionarissen die deze vraag aan het ongetwijfeld ultra-correct voorgeprogrammeerde ChatAmsterdam stellen een ander antwoord zullen krijgen. Maar als burger ben ik er toch blij mee, omdat deze AI-assistent er wél voor gaat zorgen dat het aantal elementaire taal- en spelfouten in de hoofdstedelijke mails en brieven eindelijk omlaag zal worden gebracht. Er is nóg een voordeel, trouwens: je kunt minstens de helft van de honderden Amsterdamse communicatiemedewerkers er op z’n Elon Musks uit bonjouren.
Gelezen, Rut?
Zó bezuinig je!
De Grote Straathonden Bijbel is met groot succes gelanceerd. Koop dat boek (klik op link of afbeelding)! De opbrengst gaat naar het immer in geldnood verkerende kleine asiel in Moncarapacho/Fuseta (Oost-Algarve) waarvoor Arthur van Amerongen en ik zeven jaar geleden al 11.000 euro inzamelden. Mede dankzij sponsoring door Corendon en particuliere giften is de eerste cheque van 10.000 euro alweer overhandigd. Wie het asiel onafhankelijk daarvan wil steunen kan dat via deze link doen.
Ook een aanrader: mijn bundel De Oude Hoogland.
Te veel gedoe bij de betaling? iDeal is er ook, zowel voor een abo als voor een donatie. Klik op een van onderstaande buttons. Desgewenst wordt naar evenredigheid toegang tot de betaalde Substack-inhoud verleend.
Er is een gat in de betaalmuur. Na drie verwijzingen mag je een maand naar binnen, na zeven verwijzingen drie maanden, na twaalf verwijzingen een half jaar.
Uiteraard behoort een abonnement op de Telegraaf ook tot de mogelijkheden. Klik op onderstaande button.
Goede oplossing; de overbodige comm.medewerkers gaan maar communiceren bij het UWV. Mooi weekend!
Wat wordt Amsterdam toch slecht bestuurd. En het gaat maar door, het is om te janken.