#7 Vijftig euro en een vingerplant, goelag voor rubberlippie
De zaak-Quincy Promes maakt veel duidelijk, waaronder dit: zijn Facebook-vrienden belijden hun overtuigingen nogal eendimensionaal. Ook de georgefloydisering van de samenleving heeft ermee van doen.
Vrijpost - 7
Zit ik er schrikbarend ver naast als ik stel dat huidskleur er tegenwoordig voor de gepigmenteerden onder ons - ik voldoe met deze betiteling van de gekleurde medemens aan een oude wens van de gevierde Surinaamse schrijfster Astrid Roemer - meer toe doet dan vóór Kick Out Zwarte Piet en Black Lives Matter?
Om het voor de verandering maar eens zo diplomatiek mogelijk te zeggen: ik heb de indruk dat de met veel trompetgeschal en tromgeroffel begeleide opkomst en vestiging van die clubs veel landgenoten met Afrikaanse roots niet louter in positieve zin bewuster heeft gemaakt van hun afkomst. Zoals ik trouwens ook ben bevangen door het vermoeden dat men in die kringen de overtuigingen anno nu veel vaker nogal ongenuanceerd pleegt te belijden, alsmede opvallend eendimensionaal.
De bek is tamelijk groot geworden, bedoel ik.
Neem de zaak-Quincy Promes, die vorige week voor het eerst in de rechtbank werd behandeld. Uiteraard besteedde ook AT5 daar aandacht aan. Ik las de ontelbare reacties op de Facebook-pagina van deze Amsterdamse omroep na de getuigenis van de zus van het slachtoffer van de steekpartij. Witmangvriendelijk waren die comments niet echt, to put it mildly, maar wat mij pas echt verbijsterde was dat het zwaar criminele gedrag van de oud-Ajacied er wel héél erg vaak in werd vergoelijkt.
Zou dat tien, vijftien jaar geleden ook in die mate zijn gebeurd? Ik geloof er niks van en vraag mij daarom af of de door types als Sylvana Simons uit alle macht bevorderde georgefloydisering van de samenleving misschien aan die snel veranderende ontwikkeling ten grondslag ligt. George Floyd, de nationale Amerikaanse held die soms zelfs door Mr. President wordt geëerd, was tot zijn gewelddadige dood op 25 mei 2020 een verslaafde recidivist, een nobody, een loser. Dat wordt te vaak vergeten, zo lijkt het, en ik sluit niet uit dat sommige mensen dientengevolge weleens uit het oog verliezen dat je in de eerste plaats nog altijd zelf verantwoordelijk bent wanneer je je aan crimineel gedrag schuldig maakt.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Rob Hoogland Tekst & Uitleg to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.