#12 De ideale asperge, dames en heren! Niet te zacht, niet te hard!
De tijd van het witte goud is weer aangebroken. Ik zocht jarenlang naar de ideale bereidingswijze en geef hierbij het recept prijs aan mijn betalende abonnees.
Vrijpost - 12
Van de week Jannis Brevet van Inter Scaldes op bezoek gehad, binnenkort komt Jonnie Boer van De Librije langs. Hoe doe ik dat toch? Die vraag zoemt in driesterrenkringen als een bij in een lavendelveld rond, een beeldspraak waartoe ik mij geïnspireerd voelde na het poëtische bericht dat bloemen zoetere nectar gaan aanmaken zodra ze een bij in hun nabijheid horen gonzen, doch dit terzijde.
Hoe slaagt die culinaire nitwit er in vredesnaam in de perfecte aspergeschotel op tafel te zetten?
Dat is de vraag, om precies te zijn.
Om te voorkomen dat de 116 chefs van de andere sterrenrestaurants in ons land ook nog eens bij mij komen aanbellen - naast die twee driesterrenzaken hebben wij 21 tweesterrenetablissementen en 94 eettenten met één ster - zal ik ‘m bij dezen beantwoorden, al geef ik toe dat mijn ijdelheid bij dit besluit eveneens een rol speelt. Ik wil erkenning, daar komt het op neer. De wereld moet weten dat ik meer kan dan dagelijks 500 woordjes min of meer in de juiste volgorde zetten.
Mijn hele huwelijk al ben ik de kok thuis. Men stelt mij regelmatig de vraag wat daar de reden van is. Het antwoord is eenvoudig: ik wil ook weleens lekker eten. Mijn vrouw - grootmoedig als zij is, ging zij ermee akkoord dat ik dit wereldkundig maak - is de allermooiste, allerlekkerste, allerliefste schat van de wereld, maar voor koken is zij niet in de wieg gelegd. Het kookschrift dat zij meenam nadat wij elkaar het jawoord hadden gegeven heb ik als een relikwie bewaard. Pagina 1: “Aardappelen, schillen met een aardappelschilmesje, schoon spoelen, circa twintig minuten koken in half water”, stond er. En zelfs dat lukte niet.
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Rob Hoogland Tekst & Uitleg to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.